Celoškolní projekt Den Země jsme v letošním roce zaměřili na zdraví.
Celý týden jsme ve třídách sledovali zdravé svačiny, povídali jsme si o pestré stravě. Seznámili jsme se se „zdravým talířem“. V jídelně jsme sledovali stravování, co děti rády jí, a které jídlo vrací. (přiložená tabulka) Žáci 1. - 3. ročníku plnili úkoly v sešitě Jíme zdravě a s chutí. Ty děti obdržely při besedě Jíme zdravě, kterou v rámci osvětové kampaně pro školu připravili zástupci Ministerstva zemědělství. Na závěr týdne jsme si za pomoci některých rodičů ukuchtili zdravé svačinky - ovocné a zeleninové špízy, různé pomazánky, domácí lučinu, pražená semínka, chlupaté sýrové kuličky, makové sušenky s oříšky, naklíčili jsme mungo a cizrnu a připravili jsme bylinkové nápoje s ovocem. V tělocvičně jsme si připravili společnou přehlídku našich pokrmů a ukázku bylinek. Některé maminky připravily i domácí chléb a bagetky. Po představení jednotlivých svačin jsme se pustili do ochutnávek. Paleta pokrmů byla opravdu rozmanitá, každý si našel dobrotu podle své chuti. Ale netrvalo dlouho a stůl se vyprázdnil. Velká pochvala pro všechny.
Se zdravým životem je spojena i zdravá Země. Ekotým si připravil prezentaci o palmovém oleji - o jeho pěstování, dopadu na životní prostředí i možnostech, jak se mu bránit. Připravili jsme také palmu s přehledem obalů výrobků s jeho obsahem i bez něj a základními informacemi.
Druháci si udělali pokusy s řeřichou, aby zjistili podmínky života. Sestavili přehled druhů luštěnin. Připravili sazenice muškátů do květináče před školou. Třeťáci si připravili v rámci projektu Les ve škole koloběh vody v lese, s kterým seznámili své spolužáky.
Starší školáci připravili školní záhony a zajistili úklid části zahrady.